Wie is online

We hebben 384 gasten en geen leden online

Content Slideshow

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Tips

Ruisonderdrukking

Stand voor ruisonderdrukking


Ruisonderdrukking
Voor digitale spiegelreflexcamera's zijn twee soorten ruisonderdrukking beschikbaar: ruisonderdrukking voor lange sluitertijden en ruisonderdrukking voor hoge ISO. De meeste modellen COOLPIX-camera's bieden ook ruisonderdrukking, maar raadpleeg in dit geval de gebruikshandleiding van uw camera.

Wat is ruis?
Ruis is een vorm van elektronische storing in de vorm van willekeurig verspreide, helder gekleurde pixels of spikkels. Deze ruis kan optreden in foto's die zijn gemaakt met een lange sluitertijd of met een hoge ISO-instelling. Hoe langer de belichting of hoe hoger de ISO-instelling, hoe groter de kans is dat dit effect zichtbaar is in het beeld. Dit effect kan worden verminderd door toepassing van een van de onderstaande twee vormen van ruisonderdrukking.


Ruisonderdrukking bij lange sluitertijden
Dit type ruisonderdrukking kan worden toegepast bij lange belichtingen (langer dan 1 seconde) met een digitale camera. Terwijl foto's worden verwerkt, neemt de capaciteit van het buffergeheugen af. Afhankelijk van de gebruikte camera knippert 'Job nr' in de sluitertijd- en diafragmaweergave gedurende een tijdsduur die ongeveer gelijk is aan de huidige sluitertijd.
Als de functie voor ruisonderdrukking is ingeschakeld, wordt een 'zwarte foto' (een foto met gesloten sluiter) gemaakt na de normale foto. Deze zwarte foto wordt vergeleken met het origineel en vervolgens wordt de ruis elektronisch 'afgetrokken' van de foto. Bij gebruik van dit type ruisonderdrukking duurt het vanwege de extra verwerking circa tweemaal zo lang om beelden op de geheugenkaart op te slaan. Als deze vorm van ruisonderdrukking in het cameramenu is geactiveerd, wordt deze alleen toegepast op foto's die worden gemaakt met een sluitertijd van langer dan circa één seconde.


ruis

Foto 1. Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van 8 seconden op ISO 400 waarbij ruisonderdrukking is uitgeschakeld.


ruis2

Foto 2.  Dit is een vergroting van de uitsnede uit foto 1, waarin de details van de 'ruis' beter zichtbaar zijn.
    

ruis3

Foto 3.  Dit is hetzelfde gedeelte van een foto die is gemaakt met ingeschakelde ruisonderdrukking. Zoals u ziet, heeft de ruisonderdrukking de 'spikkels' aanzienlijk verminderd en bevat de foto vrijwel geen ruis.


Ruisonderdrukking bij hoge ISO
Deze functie vermindert ruis die vaak optreedt in foto's die zijn gemaakt met een gevoeligheid vanaf ISO 400 of 800 of hoger. In camera's met ruisonderdrukking voor hoge ISO kunnen verschillende onderdrukkingsniveaus worden toegepast, waaronder Hoog, Normaal en bij sommige camera's ook Laag. U kiest het niveau voor ruisonderdrukking dat de camera toepast voordat u de opname maakt. Er zijn echter extra opties voor ruisonderdrukking beschikbaar in de software Capture NX.

Ruisonderdrukking in COOLPIX-camera's
Ruisonderdrukking voor lange sluitertijden is ook beschikbaar in sommige COOLPIX-camera's*. Dit type ruisonderdrukking wordt uitgevoerd voordat de foto wordt opgeslagen en wordt toegepast op foto's die zijn gemaakt met de onderwerpsstanden 'Nachtlandschap' en 'Nachtportret' bij een sluitertijd van 1/4 sec of langer. Wanneer ruisonderdrukking wordt toegepast, duurt het circa tweemaal zo lang voordat de foto volledig is opgeslagen. Ruisonderdrukking wordt automatisch toegepast door de camera en kan niet worden ingesteld door de gebruiker.

*Raadpleeg de gebruikshandleiding van de camera om te controleren welke opties beschikbaar zijn.

 

Bron: Nikon Nederland

 

Beschermijng tegen zand of stof

Beschadiging door zand of stof


Moderne camera's bestaan uit een zeer groot aantal optische elementen, elektronische besturingselementen en kleine mechanische onderdelen in een zeer kleine ruimte. Al deze onderdelen kunnen beschadigen door zand of stof dat in het binnenste van de camera terechtkomt. De meeste consumentencamera's zijn niet beschermd tegen stof of zand dat in de camerabehuizing binnendringt. Aangezien camera's een groot aantal openingen bevatten waarin batterijen, geheugenkaarten, USB-kabels en dergelijke worden geplaatst en doordat in de meeste gevallen het zoomobjectief beweegt, is een volledige afdichting van de camera niet mogelijk zonder dat de kosten hierdoor aanzienlijk toenemen.

Sand

Zand in het mechanisme van een objectief

Als zand of stof in de camera terechtkomt, kan dit leiden tot diverse defecten, bijvoorbeeld doordat de mechanismen voor zoomen, scherpstellen of diafragmaregeling worden geblokkeerd. Beschadiging door zand wordt niet door de garantie gedekt. Reparaties zijn gewoonlijk zeer duur omdat de camera hierbij volledig uit elkaar moet worden gehaald, alle onderdelen grondig moeten worden gereinigd en na montage alles opnieuw moet worden ingesteld.
Bescherm uw product daarom tegen zand, met inbegrip van opwaaiend zand. Maak de binnenkant van uw cameratas regelmatig schoon, aangezien zand in de cameratas in de camera kan terechtkomen.

 

 

Bron: Nikon Nederland