Wie is online

We hebben 24 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Blog

Deze sectie is bedoeld als Weblog.

Hoornaar

De hoornaar of paardenwesp (Vespa crabro) is een vliesvleugelig insect uit de familie plooivleugelwespen (Vespidae). De hoornaar behoort tot de echte wespen of papierwespen (Vespinae) en is een van de bekendere soorten wespen in Europa.

 Macro Hoornaar 2

De hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. De soort komt er niet in grote aantallen voor, maar is, behalve in de kuststreek en Friesland en Groningen, niet heel zeldzaam. De hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen zoals die uit het geslacht Vespula. Ondanks de indrukwekkende lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar niet agressief behalve als men te dicht bij het nest komt of het nest verstoort.

De steek van de hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij, maar het gif is minder krachtig. Hoornaars gebruiken het gif om insecten te doden die zij vervolgens met de kaken vermalen tot een papje en aan de larven voeren. De larven geven op hun beurt een zoete vloeistof af aan de werksters die de suikers gebruiken als brandstof om te kunnen vliegen en zo nog meer insecten te vangen.

Macro Hoornaar 5

Het nest wordt gemaakt van cellulosevezels die van bomen worden geknaagd. Het nest is bolvormig en bestaat uit meerdere raten. Anders dan bij de ver verwante honingbij het geval is, is in het nest van de hoornaar geen honing aanwezig.

Bron: Wikipedia

Heemtuin de Heimanshof

Ik ben een fervent natuurliefhebber. Liefde voor de natuur is mij met de paplepel ingegeven.
Mijn eerste kennismaking met de natuur waren de vakanties met mijn ouders. Kamperen op camping Saxenheim in Vierhouten. De eerste wilde zwijnen, herten en kevers gezien. Met mijn vrouw Lenie en onze hond wandelen en fietsen wij nog steeds graag in de bossen rond Vierhouten.

Toch is het vreemd dat je zo kunt genieten van deze natuur, de bomen, planten en dieren, zonder daar iets van af te weten. Een berk onderscheiden van een beuk of eik dat lukt nog wel. Of een mestkever van een vliegend hert, die verschillen zijn duidelijk. En het uit elkaar houden van een heggemus, vink, boomklever, grote bonte specht, groene specht, koolmees, pimpelmees en staartmees kan ik ook. Maar dan houdt het al snel op.

Dat is voor mij de reden dat ik sinds 2019 de opleiding Natuurgids (NGO) bij het IVN in Apeldoorn volg. Kennis opdoen en waar mogelijk straks ook uitdragen.

Als onderdeel van de natuurgidsen opleiding (NGO2) moet je als cursist een stukje grond naar keuze 'adopteren'. Het is de bedoeling dat je gedurende een jaar waarnemingen doet die je vastlegt in een logboek. Aan het einde van dat jaar maak je daar een verslag van.

Mijn keuze voor het stukje grond is gevallen op Heemtuin de Heimanshof in Vierhouten. Deze heemtuin ligt tegen de plek aan waar wij een Chalet hebben. En leent zich zeer voor dit doel.

kopfoto4

Heemtuin de Heimanshof is een Veluwse landschapstuin waarin planten en bomen verzameld zijn die van nature op de Veluwe groeien. Een tuin met inheemse flora dus. De heemtuin is, met lechts 0,6 hectare, klein. Vergelijkbaar met een voetbalveld.

De heemtuin is verdeeld in verschillende gebiedjes, biotopen, voor specifieke planten en bomen.

Op het terrein bevinden zich onder meer wallen met beuken en eiken, een naaldboombosje, een varen hoek, een heidebult, een blauwgrasland, een bloemenweide, een leemkuil, een roggeakker, een moerasje en een muurtuin. Door de heemtuin slingert een beek, die uitkomt in een grote vijver met een eiland, en die daarna via een kleine vijver zijn weg vervolgt.

De voortgang van mijn waarnemingen kunt u volgen op mijn website Heemtuin de Heimanshof.

Over deze site

De website CameraHobby is gemaakt met de Open Source software van Joomla. En de template generator van Artisteer.

Joomla biedt de gebruiker de mogelijkheid om relatief snel en eenvoudig een professionele website te maken. Naast de Joomla software zijn zeer veel aanvullingen, extensies genoemd, beschikbaar. B.v. voor het maken van een Forum, een Fotoalbum, een WebShop, site back-up enz. Veel van deze extensies zijn gratis. Kijk voor een overzicht van de mogelijkheden op de Joomla! Extentions Directory.

Is het maken van een eigen website met Joomla! moeilijk? Nee, via diverse hosting providers kun je op eenvoudige wijze een website met Joomla! maken. Shared hosting noemt men dat. De hosting provider zet in dit geval de website voor jou klaar en je kunt direct beginnen met het aanpassen van de site naar jouw wensen en het toevoegen van content en extensies.

Wil je meer, b.v. het hosten van meerdere sites, dan is enige kennis van websites en het beheer daarvan wel gewenst. Zo zal je databases, gebruikers en e-mail accounts willen aanmaken. De hosting provider zal je daar tools voor beschikbaar stellen zoals b.v.; DirectAdmin of Plesk Panel van Parallels. Let wel op dat de hosting provider Joomla! hosting ondersteunt. Dit is niet vanzelfsprekend. Informeren vooraf voorkomt teleurstellingen achteraf.

Shared hosting heeft wel beperkingen. B.v. beperkingen te aanzien van de bandbreedte, schijfruimte of te installeren applicaties waar je beheerder of root-rechten voor nodig hebt. Wil je meer, dan is een Virtual Private Server - (VPS) hosting - een oplossing. VPS hosting wordt managed en unmanaged aangeboden. Voor unmanaged VPS hosting is ruime kennis nodig van server en besturingssysteem. Klik hier voor meer informatie.

Op Internet is veel informatie en ondersteuning beschikbaar voor het hosten van een eigen website. Of het nu gaat om een enkelvoudige site of het hosten van meerdere sites, Googlen helpt je al snel op weg. Zie voor een overzicht van verschillende sites en fora de weblinks op deze site.

Succes met het maken van jouw eigen website.

CameraHobby

 Wat is Joomla?

Joomla! is een Open Source Content Management Systeem (CMS). Een CMS is een systeem waarmee de inhoud (content) van een website kan worden beheerd en geautomatiseerd. Om tot een complete website te komen maakt Joomla! gebruik van de volgende onafhankelijke onderdelen:

 1. Joomla LogoContent is de inhoud van uw website. Hierbij kunt u denken aan de teksten,  afbeeldingen en downloadbare bestanden;
 2. Lay-out is het uiterlijk van de website. Denk hierbij aan het design van de website, de kleuren, de achtergrond en de gebruikte lettertypes;
 3. Structuur bepaald hoe uw website in elkaar steekt. Hiermee wordt bedoeld hoe Componenten, Modules en Content getoond en bereikt kunnen worden.

Componenten en Modules zijn extra onderdelen die aan de basis Joomla!-installatie kunnen worden toegevoegd zoals een Forum (component) of een Analoge klok (module). Technische internetkennis is bij het gebruik van een CMS niet noodzakelijk, dmv een editor is het toevoegen van content zo simpel als een brief tikken in een tekstverwerker.

Wat betekent Open Source? 

Open Source is, zoals de naam al zegt, open voor gebruik door iedereen die dat wil. U betaalt dus helemaal niets voor het gebruik van deze software, ook geen licentiekosten. Wel kunt u derden betalen voor het leveren van Joomla! gerelateerde diensten of onderdelen. Open Source software is software met twee kenmerken:

 1. De broncode van de software is vrij beschikbaar.
 2. In het licentiemodel is het intellectueel eigendom en het (her)gebruik van de software en bijbehorende broncode dusdanig geregeld dat de licentienemer de broncode mag inzien,gebruiken, verbeteren, aanvullen en distribueren.

Joomla! is een Open Source CMS dat volgens de GNU General Public License wordt gedistribueerd. Een onofficiële Nederlandse vertaling van deze licentie kunt u in de documentatie terugvinden (Licentie documentatie).

Joomla! een Open Source Content Management Systeem (CMS)

Er staat een goed artikel op How to evaluate a Content Management System (geschreven door James Robertson) dat in groot detail beschrijft welke eigenschappen een goed content management systeem in zich moet hebben.
Het doel van het Joomla! project is om tegemoet te komen aan de eisen die weergegeven staan in bovenstaand artikel. Elke dag in de ontwikkeling van Joomla! komen we dichter en dichter bij ons einddoel, terwijl tegelijkertijd een solide basis gebouwd wordt welke uitgebreid kan worden door extenties van derden. In de handen van de ontwikkelaars maakt dit Joomla! tot een krachtig platform voor een breed scala aan Internet applicaties die veel verder gaan dan het simpel aanmaken van content.

Wat Joomla! niet is!

Joomla! is geen typische "portal" oplossing.
Hoewel Joomla! aangepast en uitgebreid kan worden voor een dergelijk website is dat niet het doel van het project. Joomla! is meer gericht op kleine of gemiddelde bedrijfswebsites, hobby of persoonlijke websites.
Het Joomla! Development Team richt zich met name op de ontwikkeling van een solide applicatie, in tegenstelling tot het ontwikkelen van zoveel mogelijk extras (zoals dat in veel andere CMS ontwikkelteams wél gedaan wordt). Dit zorgt ervoor dat Joomla! extreem licht en efficiënt is, wat het makkelijk maakt voor anderen om applicaties te maken om Joomla! uit te breiden met meer functionaliteit om aan deze behoeften te voldoen.

Eigenschappen

Joomla! is een zeer compleet content management systeem dat ingezet kan worden voor vanalles van simpele websites tot complexe bedrijfsapplicaties. Hieronder een gedetailleerde eigenschappen lijst.

 • bron code is volledig vrij.
 • een grote en gezonde gebruikers en ontwikkelaar communittie.
 • heeft een basis niveau voor content bewaking van geregistreerde gebruikers
 • online help.
 • pagina caching mechanisme voor performance verbetering op drukke sites.
 • prullenbak manager
 • advertensie management (banners, etc).
 • media (afebeeldingen, documenten) upload and management.
 • content zichtbaarheid planning.
 • content syndication (RSS).
 • zoek machine vriendelijke (SEF) URL's.
 • internationalisatie (interface vertalingen).
 • content macro taal (aka mambots).
 • uitgebreid en gescheiden beheer systeem.
 • uitgebreid package/addon/template toepassingen.
 • eenvoudige maar zeer goed template systeem (grotendeels geschreven in HTML, geen complexe syntax om te leren, enkel een paar PHP functies toevoegen).
 • Hiërarchische gebruikers toegangs groepen.
 • Basic visitor statistics.
 • Multiple WYSIWYG content editor support.
 • Simple polls.
 • Artikelwaardering

Veel meer vrije Joomla! extentsies zijn beschikbaar op developer.joomla.org. Enkele bekende extenties zijn:

 • LDAP authenticatie
 • Uitgebreide gebruikers profielen
 • Forums
 • Media gallerijen
 • Document/download beheer
 • Templates
 • Agenda/ calendar
 • Webshop
 • en vele, vele anderen...

 Artisteer

Artisteer is een uniek webdesign software voor het ontwikkelen en aanpassen van templates, het gezicht van de website. Artisteer is al meer dan 5 jaar toonaangevend op dit gebied. Ondanks zijn unieke positie is de prijs van Artisteer zeer aangenaam en zeker de investering waard. U kunt Artisteer onbeperkt gebruiken en derhalve kunt u uw investering ook snel terugverdienen.

Met Artisteer Standaard kunt u o.a.

 • Joomla templates maken
 • Wordpress thema's ontwerpen
 • Drupal sjablonen maken,
 • Blogger templates ontwerpen
 • maar ook HTML-XML websites bouwen

 

Artisteer maakt het mogelijk om o.a. onbeperkt Joomla templates te maken maar ook bijv. thema's voor Drupal. In Artisteer ontwerpt u templates voor Joomla 1.5, Joomla 1.6, 1.7, 2.5 en 3.x Wordpress, Drupal, Blogger, CodeCharge 4.3/5.x of gewoon HTML/XML.

 


 

WebHosting

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.

Hosting kan onderverdeeld worden in verschillende soorten:

 • Gratis hosting: meestal met beperkte mogelijkheden. Het draaien van scripts (bijvoorbeeld PHP) en het voeren van een eigen domeinnaam is vaak niet mogelijk. Schijfruimte en bandbreedte zijn meestal ook beperkt. Soms voegt de hostingfirma reclameboodschappen toe aan elke pagina.
  Voorbeelden van deze hosting zijn; Blogger van Google of een eigen pagina op Facebook
 • Shared hosting: hierbij worden meerdere (honderden) websites op dezelfde server geplaatst. Hierdoor is het mogelijk dat de ene website de andere doet vertragen of zelfs crashen.
 • Virtual Private Server (VPS) hosting: hiermee kan één fysieke server meerdere virtuele servers huisvesten. Bij deze vorm van hosting deelt u de server met andere partijen, maar heeft u wel volledige controle over uw deel van de server. In het gebruik is er geen verschil tussen een VPS en een eigen (dedicated) server, behalve dat de totale capaciteit lager is. Om die reden is VPS een voordelig alternatief voor een eigen (dedicated) server.

  VPS Hosting wordt vooral gebruikt door partijen die de server volledig naar eigen inzicht willen installeren, maar niet de volledige capaciteit van een eigen server nodig hebben. VPS wordt aangeboden op het Windows- en het Linux-platform.

  Elke klant heeft dan beheerder of root-rechten om de server te configureren en gebruikers rechten toe te kennen. De klant kan een VPS ook voor andere toepassingen dan websites gebruiken. Als een virtuele server crasht, dan hebben de andere klanten daar geen last van. Processorcapaciteit en bandbreedte naar de harde schijf worden wel gedeeld door de klanten.
 • Dedicated hosting: de klant krijgt werkelijk een eigen server (machine). Wel heeft deze zich te houden aan datalimiet en hardeschijfruimte.
 • Managed hosting: de klant krijgt een eigen server (of een gedeelte hiervan) maar geeft het beheer en onderhoud hiervan uit handen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamsche Duinwater-Maatschappij was een waterleidingbedrijf dat de drinkwatervoorziening in Amsterdam verzorgde. Het bedrijf bestond van 1851 tot 1896 en was het eerste waterleidingbedrijf in Nederland. De Amsterdamsche Duinwater-Maatschappij was de voorloper van de Gemeentewaterleidingen Amsterdam.

De Amsterdamse Waterleidingduinen bezit de grootste damhertenpopulatie van Nederland per hectare. Er wordt geschat dat er ongeveer 2.000 damherten rondlopen (2011), dus circa 0,6 per hectare. Sinds een aantal jaren wordt er niet meer gejaagd op de damherten en zijn de aantallen flink toegenomen. De grote aantallen damherten zijn een flinke publiekstrekker.

Klik hier voor een galerie over de door mij gefotografeerde Amsterdamsche Waterleidingduinen.

De Vos

De vossenvacht is over het algemeen roodbruin, maar kan ook beige tot helderrood zijn, of zilverkleurig tot zwart. De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de "sokken", de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt; veel vossen hebben in ieder geval enkele witte haren rond het puntje van de staart. De bovenlip is wit, evenals de bef. Op de wangen zit bij veel vossen een zwarte of bruine "traandruppel". Sommige dieren hebben een staalgrijze keel en buik, met een witte ster op de borst. In de paartijd heeft het vrouwtje, de moervos, een roze glans over de vacht aan de onderzijde.

Klik hier voor een galerie over de door mij gefotografeerde Vos in Amsterdamsche waterleiding duinen.

Subcategorieën

Mijn foto ervaringen

Welkom bij Fotoclub Almere

Fotoclub Almere is nu ruim 25 jaar actief.
De leden van de club hebben allemaal één en dezelfde passie: fotografie.

Het doel van de club is om ervaringen op fotografisch gebied met elkaar te delen en om van elkaar te leren. Wij hechten veel waarde aan een rustige en ongedwongen sfeer.

Het jaarprogramma van de club is gemaakt door én voor de leden. Met het jaarprogramma proberen we zo veel mogelijk verschillende technieken en disciplines van de fotografie te behandelen. Dat kan variëren van doe-avonden tot het bespreken van foto’s door een bekende fotograaf. Ook zijn er soms uitstapjes en projecten, waar je aan mee kunt doen.