Wie is online

We hebben 194 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Verscherpingsoptie van de camera gebruiken

Welke verscherpingsoptie van de camera moet ik gebruiken?

Wanneer beelden worden gedigitaliseerd, worden ze vaak iets onscherper. Het 'gemiddelde' van de beelddetails wordt berekend en toegepast op de pixels, waardoor de foto in zijn geheel waziger wordt. In digitale beelden is er een nauwkeurige balans tussen contrast en resolutie die samen onze waarneming van scherpte bepalen. Om deze onscherpte tegen te gaan, bieden digitale camera's de mogelijkheid beelden in de camera te verscherpen. Hierbij worden randen duidelijker zichtbaar gemaakt door het contrast van aangrenzende pixels te verhogen. Foto's zien er gewoonlijk het mooist uit als ze scherp en helder zijn, hoewel té scherpe beelden er kunstmatig en onaantrekkelijk uitzien. Het grootste voordeel van het toepassen van verscherping in de camera is dat het veel minder tijd kost om beelden achteraf te bewerken.

De ingebouwde verscherpingsopties van de nieuwste digitale spiegelreflexcamera's zijn beschikbaar via de Picture Control-instellingen. Deze zijn toegankelijk via Opnamemenu >Picture Control instellen. Nadat u een Picture Control hebt geselecteerd, duwt u de multi-selector naar rechts om de verscherping van die Picture Control aan te passen. Op deze manier kunt u de verscherping automatisch toepassen of kiezen uit een schaal van 0 tot 9 voor de verscherping die op een foto wordt toegepast.

 

 

De ingebouwde verscherpingsopties van een camera bepalen hoe scherp randen van onderwerpen op de foto moeten afsteken.

 • Verscherping is een ingewikkeld onderwerp dat uitgebreider wordt besproken in andere artikelen. Hier volgen echter enkele korte, maar nuttige suggesties:
 • Voor foto's die u gaat vergroten of die zijn gemaakt met een hoge ISO, verlaagt u de verscherping tot Low (Laag).
 • Voor onderwerpen met weinig contrast waarop u moeilijk kunt scherpstellen, kunt u de verscherping verhogen tot Medium High (Medium hoog) of High (Hoog).
 • Voor portretten waarbij zachte tonen gewenst zijn, stelt u de verscherping in op Low of  None (Geen).
 • De extra ruis/korrel die ontstaat door verscherping kan worden verminderd met het filter Median (Mediaan) van Photoshop.
 • Het verschil tussen Low, Normal en Fine komt overeen met een verhoging van ongeveer 40% van het filter Unsharp Mask (Onscherp masker) van Photoshop. Gebruik voor meer flexibiliteit Low of None, hoewel Normal geschikt is voor de meeste situaties.Het effect van verscherping wordt duidelijker zichtbaar als u de foto vergroot. Hanteer hierbij de volgende vuistregel als uitgangspunt:
  • Tot A4: Medium High / High
  • Tot A3: Normal
  • Tot A2: Medium Low / Low
  • Groter dan A2: None / Low

 

Bron: Nikon Nederland