Wie is online

We hebben 1093 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Flitswaardevergrendeling (FV)

Wat is flitswaardevergrendeling?


FV-vergrendeling (flitswaardevergrendeling) is het flitsequivalent van belichtingsvergrendeling (AE-vergrendeling). FV-vergrendeling biedt fotografen de mogelijkheid de compositie te wijzigen terwijl de flitswaarde gehandhaafd blijft. Deze functie is alleen beschikbaar als een optionele flitser wordt gebruikt die compatibel is met het Creatieve Verlichtingssysteem.

Met behulp van flitswaardevergrendeling kunt u de juiste belichting verkrijgen wanneer het onderwerp zich niet in het midden en voor een donkere achtergrond bevindt. Aangezien de flitsbelichting vergrendeld blijft, zelfs als u het diafragma of de compositie wijzigt of als u in- of uitzoomt, krijgt u de juiste belichting voor het hoofdonderwerp. In het onderstaande voorbeeld zonder flitswaardevergrendeling is het onderwerp overbelicht door de donkere achtergrond. Voor de foto rechts is flitswaardevergrendeling gebruikt.

FV2
De monitor-voorflitsen die voorafgaan aan de opname kunnen ertoe leiden dat sommige mensen met de ogen knipperen tijdens de opname zelf. Als u flitswaardevergrendeling gebruikt, kan de voorflits enige tijd vóór de daadwerkelijke opname worden geactiveerd, waardoor wordt voorkomen dat personen met de ogen knipperen.

 

Flitswaardevergrendeling gebruiken
Selecteer een programmeerbare knop in het menu met persoonlijke instellingen (de FUNC-knop, de scherptedieptecontroleknop (voorbeeldknop) of de knop AE-L/AF/L) en kies FV-vergrendeling als u deze knop wilt gebruiken om de flitswaarde te vergrendelen.

  • Klap de ingebouwde flitser op of sluit een CVS-compatibele flitser aan.
  • Plaats het onderwerp in het midden van het beeld en druk de ontspanknop half in om de scherpstelling te activeren. Controleer of de flitser opnieuw is opgeladen en klaar is voor gebruik. (De flitsgereedaanduiding wordt weergegeven in de zoeker wanneer een compatibele flitser is opgeladen en gereed is.)
  • Druk op de geselecteerde knop voor flitswaardevergrendeling. De flitser geeft een monitor-voorflits af om de juiste flitssterkte te bepalen. De flitssterkte wordt op dit niveau vergrendeld en het pictogram voor flitswaardevergrendeling verschijnt in de zoeker. De flitswaarde blijft vergrendeld zolang de lichtmeter van de camera actief is.
  • Pas de compositie aan.
  • Druk op de ontspanknop om de foto te maken. U kunt nog meer foto's maken zonder de flitswaardevergrendeling op te heffen (dezelfde flitsbelichting wordt gebruikt).
  • Wanneer u klaar bent, drukt u nogmaals op de geselecteerde knop om de vergrendeling op te heffen en controleert u of het pictogram niet meer wordt weergegeven in de zoeker.

Opmerkingen:

  • Flitswaardevergrendeling is alleen beschikbaar in de flitssturingsstanden i-DDL en automatisch diafragma.
  • Flitswaardevergrendeling kan ook worden toegepast bij gebruik van meerdere flitsers en geavanceerde draadloze flitssturing, en bij automatische FP high-speed synchronisatie.
  • Flitswaardevergrendeling kan zelfs worden worden gebruikt als de hoofdflitser bij geavanceerde draadloze flitssturing is ingesteld op niet-DDL automatisch flitsen.
  • Aangezien de flitssterkte automatisch wordt aangepast tijdens het zoomen of bij wijzigingen in de diafragmawaarde wanneer flitswaardevergrendeling is geactiveerd, verandert de belichtingswaarde (helderheid) niet.

Hieronder ziet u het pictogram voor flitswaardevergrendeling in het LCD-venster en in de zoeker van een digitale spiegelreflexcamera.

FV1

 

 

Bron: Nikon Nederland