Wie is online

We hebben 153 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

De beste JPEG instelling voor beeldkwaliteit kiezen

Asl u foto's opslaat in de JPEG-indeling (spreek uit als "jee-peg"), zijn er verschillende instellingen beschikbaar. B.v. op de Nikon COOLPIX camers's: BASIC, NORMAL en FINE. Op de COOLPIX 8400 en 8800 is ook nog een vierde instelling beschikbaar, EXTRA.
Deze vier JPEG-instellingen passen een zekere mate van compressie toe op de foto, waarbij de instelling BASIC de foto comprimeert met een verhouding van 1:16. Dit betekent dat u meer foto's op de geheugenkaart kunt opslaan als u deze instelling gebruikt dan wanneer u de andere instellingen gebruikt.
In de onderstaande tabel wordt de hoeveelheid compressie voor elke instelling aangegeven.


JPG1 

Bij compressie wordt de kwaliteit van de foto selectief verlaagd. Hoe meer compressie op een foto wordt toegepast, hoe beter zichtbaar het kwaliteitsverlies zal zijn. (Het daadwerkelijke effect hangt af van de grootte waarop de foto wordt afgedrukt of weergegeven en van het onderwerp).

JPEG-compressie analyseert een foto in blokken van acht pixels en verkleint de hoeveelheid details in elk blok. Wanneer een foto te zeer wordt gecomprimeerd tot een zeer kleine bestandsgrootte, kan het blokkenpatroon zichtbaar worden en kunnen details zichtbaar verloren gaan.

JPG2


In de volgende tabel wordt aangegeven hoeveel foto's u kunt opslaan op een geheugenkaart van 256 MB bij verschillende resoluties en kwaliteitsinstellingen.

JPG kwaliteitsinstelling

Alle bovenstaande getallen zijn benaderingen. De bestandsgrootte van een JPEG-foto hangt af van het onderwerp, waardoor het aantal foto's dat kan worden opgeslagen aanzienlijk kan variëren.
Hoewel de instelling NORMAL in de meeste gevallen het beste compromis biedt tussen bestandsgrootte en fotokwaliteit, kunt u de instelling BASIC gebruiken als u geheugen wilt besparen of kleinere bestanden wilt maken die u kunt gebruiken voor verzending via e-mail of publicatie op het web.

 

 

Bron: Nikon Nederland