Wie is online

We hebben 193 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Invloed van de sensorformaat op de beeldhoek

Wat is de invloed van de beeldgrootte op de beeldhoek?
Nikon produceert digitale spiegelreflexcamera's met twee verschillende sensorformaten. De FX-sensor heeft ongeveer hetzelfde formaat als de film in een kleinbeeldcamera (36x24 mm). De DX-beeldsensor (24x16 mm) is kleiner is dan het kleinbeeldfilmformaat (35 mm). Raadpleeg de gebruikshandleiding om te controleren welk formaat uw camera gebruikt.  Aangezien de DX-sensor kleiner is dan een 35-mm beeld, moet de brandpuntsafstand van het objectief worden vermenigvuldigd met 1,5 om de equivilente brandpuntsafstand voor het objectief te krijgen als dit wordt gebruikt met een camera met een DX-sensor. Bijvoorbeeld:

ScreenHunter_02 May. 07 01.26

De AF Nikkor-objectieven van Nikon zijn ontworpen voor het beeldgebied van analoge camera's, terwijl DX-objectieven zijn bedoeld voor digitale spiegelreflexcamera's met een DX-sensor en daardoor alleen het kleinere beeldgebied van deze sensoren dekken. Eigenaren van een digitale reflexcamera met een DX-sensor kunnen hiervan profiteren in het telebereik door een niet-DX-objectief te gebruiken, aangezien deze objectieven dan een grotere brandpuntsafstand lijken te hebben. Aangezien dit niet van invloed is op het diafragma, kunt u zo een groter diafragma gebruiken bij een goedkoper objectief. Eigenaren van een FX-formaat camera kunnen DX-objectieven gebruiken als ze de stand voor het DX-beeldgebied op de camera instellen.  In deze stand wordt de FX-sensor als het ware verkleind tot de grootte van een DX-sensor en kan een DX-objectief worden gebruikt zonder zichtbare vignettering.De brandpuntsafstand van een objectief is van invloed op de beeldhoek. Het perspectief (de relatie tussen onderwerpen dichtbij en veraf) wordt alleen beïnvloed door de camerapositie (hoog, laag, dichtbij, veraf) en niet door deze digitale vermenigvuldigingsfactor. Daardoor ligt het bereik van een 'normaal' DX-objectief voor een digitale reflexcamera ergens tussen 28 en 35 mm (equivalent met een AF-objectief van 50 mm).

kropfactor

De beelddiagonaal bij een digitale camera is kleiner dan bij een analoge camera.
Als u een AF Nikkor-objectief gebruikt op een digitale spiegelreflexcamera met een DX-sensor, neemt de brandpuntsafstand toe (in kleinbeeldtermen). De beeldhoek neemt echter af als u een groothoekobjectief gebruikt. Een AF Nikkor 14 mm f2.8D ED op een digitale camera levert bijvoorbeeld een beeldhoek op die vergelijkbaar is met die van een 21-mm objectief. Hier volgen enkele voorbeelden:

ScreenHunter_01 May. 07 01.24         
Voorbeeld van de manier waarop het DX-formaat de brandpuntsafstand vergroot:

DXvsFXsensor

In de bovenstaande foto's ziet u het gebied dat de DX-sensor dekt in vergelijking met een FX-sensor. Aangezien de DX-sensor het telebereik vergroot, kan het onderwerp krapper worden gekadreerd terwijl een objectief met dezelfde brandpuntsafstand wordt gebruikt.

 

Bron: Nikon Nederland