Wie is online

We hebben 238 gasten en geen leden online

Showcase

Diafragmavoorkeuze

Diafragmavoorkeuze (Av) De belichtingsinstelling waarbij de fotograaf het diafragma instelt of

Belichtingscompensatie

De belichtingscompensatie is een aanpassing van de belichting die door de camera werd vastgesteld

Oplaadduur

De tijd die een Speedlite flitser nodig heeft om tussen de flitsen weer op te laden. Hoe hoger de

Bruine Sprinkhaan

De bruine Sprinkhaan of Chorthippus brunneus. Een van de meest karakteristieke zomergeluiden is het

Resolutie

{aliases resoluties} Lijnen / Resolutie De resolutie van de uiteindelijke foto is afhankel

Witbalans

{aliases AWB} Het menselijk oog kan zich aanpassen aan veranderingen in de verlichting. Niet

Highlight Tone prioriteit

Deze functie zorgt dat de detailgegevens in de lichte delen bewaard blijven. De functie wordt vaa

ICC

Het International Color Consortium, een internationale organisatie die standaards ontwikkeld voor

Battery Grip

Voor veel D-SLR camera’s is als accessoire een battery grip verkrijgbaar. Battery grips bie

Belichtingstrapje

Maakt een serie opnamen onder, met en boven de berekende belichtingsinstelling om zo een goed res

Waarom zijn zwartwitbestanden even groot als beeldbestanden met kleur?

  De reden waarom zwartwitfoto's die worden gemaakt door digitale camera's dezelfde bestandsgr

Extreme test Nikon D3s

Dit is een wel heel extreme test van de Nikon D3s. Niet zelf uitproberen dus! Het is wel Franstalig

Levensecht

Levensecht (Picture Style) De kleuren worden aangepast op basis van 5200K om overeen te komen

Hoornaar

De hoornaar of paardenwesp (Vespa crabro) is een vliesvleugelig insect uit de familie plooivleugelwe

Pixel

{aliases pixels} Pixels zijn de kleinste delen van een beeld die samen het beeld vormen. Elk

Sluitertijdvoorkeuze

Een functie van de camera waarbij de fotograaf handmatig de sluitertijd selecteert en de camera a

Megabyte

Megabyte. Eén miljoen gegevensbytes. Aangezien dit verwijst naar een binair systeem, komt

F-S objectief

EF-S objectieven zijn speciaal ontworpen voor camera’s met een APS-C formaat beeldsensor. Z

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Sluitertijd

De belichtingstijd of sluitertijd is een term uit de fotografie. Het is de tijdsduur die beschrijft hoelang een lichtgevoelige plaat of ander lichtgevoelig element wordt blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid licht. Met lichtgevoelig element kan bijvoorbeeld fotografische film of een chip met fotogevoelige halfgeleiders (digitale camera) bedoeld worden zoals dat in een fototoestel wordt gebruikt.

De term belichtingstijd wordt ook gebruikt in de donkere kamer wanneer het lichtgevoelige fotopapier onder de vergroter belicht wordt.

De belichtingstijd op een fotocamera is vaak instelbaar (automatisch of handmatig) over een groot gebied (bijvoorbeeld van 1/2000 tot 2 seconden). Sommige camera's hebben een groter bereik, om grotere verschillen in lichtintensiteit aan te kunnen en daarbij tevens een ruimere keus in diafragmering te kunnen blijven bieden. De belichting is instelbaar in stops - of delen daarvan - waarbij elke stop dubbel zoveel licht doorlaat. Bij een te lange belichtingstijd treedt overbelichting op van de film (een negatieffilm wordt dan veel te zwart na het ontwikkelen, er treedt verzadiging op). Bij een te korte belichtingstijd wordt de film onderbelicht en blijft dan te transparant. Een verkeerde belichting is tijdens de ontwikkeling wel iets te corrigeren, een onderbelichte film kan bijvoorbeeld opgetrokken worden, maar daarbij verliest de foto aan resolutie en er wordt een duidelijke korrel zichtbaar. Bij digitale fotografie kan correctie gebeuren met behulp van software.

De juiste belichtingstijd wordt bepaald in combinatie met de grootte van het diafragma en de lichtgevoeligheid van de film. Bij een kleiner diafragma (aangegeven met een groter getal), hoort een langere belichtingstijd. Bij een grotere gevoeligheid van de film (aangegeven in ASA of DIN of fotogevoelige halfgeleiders in ISO) hoort een kortere belichtingstijd.

Voorbeeld van de werking van een spleetsluiter.

 

 

Bewegingsonscherpte is in het verschijnsel dat objecten op een foto of op een video- of filmbeeld onscherp zijn als gevolg van beweging van het object en/of de camera. Dit wordt veroorzaakt doordat tijdens de beweging het object ook in de projectie in de camera beweegt en dus het fotografische vlak op meerdere plaatsen door hetzelfde object belicht wordt.

Bewegingsonscherpte treedt meestal op doordat er een te lange sluitertijd is gekozen. Dit kan echter ook een bewuste keuze van de fotograaf zijn geweest om zo een bijzonder effect te creëren.

Handig om te weten dat de langste sluitertijd uit de hand, bepaald wordt door het brandpuntsafstand van het gebruikte objectief (kleinbeeld) 400mm (altijd naar beneden afronden) 1/500sec.

Shutter_speed_waterfall

Invloed van sluitertijd op bewegingsonscherpte

Tegenwoordig (2004) zijn verreweg de meeste camera's voor gebruik door het grote publiek automatisch, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over de juiste belichting. De camera 'ziet' aan een soort barcode op de filmcassette welke gevoeligheid film er in zit. Voor speciale effecten kan het echter nog wel zin hebben om met de belichtingstijd te spelen of ter correctie voor wanneer het onderwerp afwijkt van de gemiddelde 18% grijswaarde. Eventueel kan de fotograaf ook nog de belichtingscompensatie aanpassen.

Een eenvoudige vuistregel voor het uit de hand nemen van een foto met een kleinbeeldcamera is dat de belichtingstijd in seconden kleiner moet zijn dan 1 gedeeld door de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief in millimeter. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er geen bewegingsonscherpte optreedt. Dus bijvoorbeeld fotografeer met 1/60 met een 50mm objectief (1/50 bestaat niet, 1/60 ligt er het dichtst bij).

Om de optimale belichtingstijd te bepalen, kan een fotograaf gebruik maken van bracketing. In korte tijd worden meerdere opnames gemaakt met een verschillende belichtingstijd. Uit deze reeks wordt de beste foto gekozen, of de afzonderlijke foto's worden gecombineerd tot een High Dynamic Range-afbeelding.