Wie is online

We hebben 152 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Hoe werken fisheye-objectieven?

 

Een fisheye-objectief is een objectief met een zeer grote beeldhoek dat een rond beeld oplevert. Fisheye-objectieven zijn oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in de sterrenkunde, maar werden populair bij fotografen vanwege hun unieke, vervormde beelden.

Er bestaan twee soorten fisheye-objectieven: beeldvullend en rond.

Ronde-fisheye

Ronde fisheye-objectieven waren het eerste type fisheye-objectief dat werd ontwikkeld. Ronde fisheye-objectieven leggen gewoonlijk een beeld van 180 graden of meer vast en projecteren dit als een cirkel binnen het beeldkader. De Nikkor 6 mm F2.8 (niet meer leverbaar) had een beeldhoek van 220 graden.

COOLPIX cameras met de FC-E8 of FC-E9 fisheyeconverter produceren een rond fisheye-effect (in de stand Fisheye 1 indien beschikbaar) met een beeldhoek van 183 graden (190° met de FC-E9 en de COOLPIX 5400).
    

Beeldvullende-fisheye

Beeldvullende fisheye-objectieven produceren een vergrote beeldcirkel die het hele beeldkader bedekt. Daardoor bedraagt de beeldhoek van deze objectieven slechts 180 graden van hoek tot hoek. Het eerste beeldvullende fisheye-objectief dat eind jaren zestig in massaproductie werd genomen, was het Nikon 16 mm-objectief. Dit type fisheye wordt het meest gebruikt door fotografen.

De COOLPIX 5000, 4500, 995, 990 en 880 met de FC-E8 boden de stand Fisheye 2, dat een beeldvullend fisheye-effect produceerde.

anime_fisheye

Deze animatie van een Nikon 6 mm-objectief voor SLR-camera's laat zien hoe licht van een groot lensoppervlak wordt bijeengebracht om zo een fisheyebeeld op de film/beeldsensor te produceren.

 

Bron: Nikon Nederland