Wie is online

We hebben 203 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Systeemcamera's - Een spiegelreflex zonder spiegel!

Systeemcamera's zijn nog niet zo lang op de markt. Het zijn hoogwaardige camera's met een grote beeldsensor en verwisselbare objectieven zoals in de spiegelreflexcamera's te vinden is. Door het weglaten van de spiegel in de behuizing komt het objectief dichter op de beeldsensor te staan waardoor de camera en objectief aanzienlijk verkleind kunnen worden. Het resultaat is indrukwekkend: Beeldkwaliteit vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera in de behuizing van een compactcamera!

 

 

De opkomst van de systeemcamera
Begin 2008 kwam Panasonic met de eerste systeemcamera; de Panasonic DMC-G1. Deze eerste compacte camera met verwisselbaar lenssysteem was gebaseerd op het door Olympus en Kodak ontwikkelde Four Thirds systeem waarmee het formaat van de body aanzienlijk werd verkleind. Het Micro Four Thirds systeem van Panasonic bevat een grote beeldsensor, maar geen spiegelhuis. De afstand tussen sensor en objectief is gehalveerd tot slechts 20mm. Hierdoor konden objectiefontwerpen ook aanzienlijk verkleind worden zonder in te leveren aan kwaliteit.

Het duurde na de ontwikkelingen van Panasonic niet lang of Samsung, Sony en Olympus begonnen ook met het uitbrengen van systeemcamera's. De inmiddels zeer populaire Sony NEX, Samsung NX en Olympus PEN camera's zijn niet meer weg te denken uit ons assortiment.

De systeemcamera's zijn allemaal uitgevoerd met grotere beeldsensoren dan die te vinden zijn in compactcamera's. Hierdoor is de hoeveelheid licht die nodig is voor een goede en ruisvrije foto aanzienlijk minder geworden. Sony, Samsung en Olympus maken gebruik van beeldsensoren die ook terug te vinden zijn in de hedendaagse spiegelreflexcamera's.

Het exacte verschil tussen de gebruikte beeldsensoren kunt u bekijken in onderstaande afbeelding.

 

Wilt u op een leuke en gemakkelijke manier leren fotograferen? Samen met een systeem camera hebt u alle mogelijkheden in no-time onder de knie.


Hieronder is een kleine selectie gemaakt van populaire systeemcamera's en kunt u per model de belangrijkste eigenschappen lezen:

 

Olympus PEN E-PL2 - 12,3 megapixel Live MOS sensor
Olympus maakt gebruik van hun eigen Micro Four Thirds sensor. Deze sensor is iets kleiner dan een APS-C sensor, maar wel perfect afgestemd op de beschikbare objectieven. De Olympus PEN E-PL2 is het nieuwste model. Hij heeft een eenvoudig instelbare Live Wheel. Dit maakt het mogelijk om het effect van uw instellingen live op de display zien, zonder eerst de foto te maken. U weet dan zeker dat de door u gekozen instellingen de juiste zijn. Een ander groot voordeel van de Micro Four Thirds sensor is dat de objectieven van Olympus en Panasonic onderling uit te wisselen zijn.

 

Sony NEX-5 - 14,2 megapixel APS-C CMOS sensor
De Sony NEX-5 is een super slanke en compacte camera met zeer veel mogelijkheden. Sony maakt gebruik van een 14,2 megapixel sterke APS-C CMOS sensor. Dezelfde sensor wordt ook gebruikt in de spiegelreflex lijn van Sony. Andere kenmerken zijn onder andere HD-Filmen, 3D panorama, een magnesium behuizing en een kantelbaar LCD-scherm.

 

Samsung NX11 - 14,6 megapixel met ingebouwde GPS
De Samsung NX11 is het paradepaardje van Samsung. Met zijn 14,6 megapixel sterke APS-C sensor staat hij garant voor haarscherpe beelden vol detail en kleur. De ingebouwde lens herkenningsfunctie stelt automatisch de beste instellingen in voor het geplaatste objectief. De camera beschikt ook over iFunction. iFunction is een systeem waarmee alle instellingen zoals ISO, sluitertijd en diafragma door middel van de instelring op het objectief ingesteld kunnen worden. Door middel van de ingebouwde GPS ontvanger vergeet u nooit meer waar u de foto heeft gemaakt.