Wie is online

We hebben 96 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Natuur Fotografie

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamsche Duinwater-Maatschappij was een waterleidingbedrijf dat de drinkwatervoorziening in Amsterdam verzorgde. Het bedrijf bestond van 1851 tot 1896 en was het eerste waterleidingbedrijf in Nederland. De Amsterdamsche Duinwater-Maatschappij was de voorloper van de Gemeentewaterleidingen Amsterdam.

De Amsterdamse Waterleidingduinen bezit de grootste damhertenpopulatie van Nederland per hectare. Er wordt geschat dat er ongeveer 2.000 damherten rondlopen (2011), dus circa 0,6 per hectare. Sinds een aantal jaren wordt er niet meer gejaagd op de damherten en zijn de aantallen flink toegenomen. De grote aantallen damherten zijn een flinke publiekstrekker.

Klik hier voor een galerie over de door mij gefotografeerde Amsterdamsche Waterleidingduinen.

De Vos

De vossenvacht is over het algemeen roodbruin, maar kan ook beige tot helderrood zijn, of zilverkleurig tot zwart. De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de "sokken", de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt; veel vossen hebben in ieder geval enkele witte haren rond het puntje van de staart. De bovenlip is wit, evenals de bef. Op de wangen zit bij veel vossen een zwarte of bruine "traandruppel". Sommige dieren hebben een staalgrijze keel en buik, met een witte ster op de borst. In de paartijd heeft het vrouwtje, de moervos, een roze glans over de vacht aan de onderzijde.

Klik hier voor een galerie over de door mij gefotografeerde Vos in Amsterdamsche waterleiding duinen.

Geranium

Het geslacht Geranium is een plantengeslacht uit de Ooievaarsbekfamilie. De naam is afgeleid van het Griekse géranos (γέρανος), wat kraanvogelbek betekent. De volksnaam is echter ooievaarsbek, wat tevens de vertaling is van Pelargonium.

_DSC0443

Edelweiss

De edelweiss (Leontopodium alpinum) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort komt hoofdzakelijk voor in de Zwitserse Alpen en hooggebergten van Azië. De edelweiss komt soms ook voor in Duitsland en in Oostenrijk.

_DSC0317

De edelweiss is winterhard en de bloeitijd is van juni tot augustus. Ze worden ongeveer 20 cm hoog. Het zijn witviltig behaarde planten met bloemhoofdjes in groepen omgeven door een sierlijke ster van witviltige blaadjes. De bloemkorfjes zijn heel klein en hoewel ze in een soort scherm samengedrongen zijn, vallen ze pas op door de krans van schutbladen. Ze doen het prima als rotsplantjes. Ze hebben het graag droog en zonnig en houden van een kalkhoudende schrale grond.

Edelweiss wordt traditioneel gebruikt in volksgeneeskunde als remedie tegen buik en ademhalingsziekten.